V stíhacích pretekoch na MS biatlonistov zlatý Svendsen, 29. Kazár

10.02.2013 Celý región

Nové Město na Morave 10. februára (TASR) - Na majstrovstvách sveta v biatlone si nedeľu vyhradili v Novom Měste na Morave stíhacie preteky. Na 12,5 km mužskej trati tak ako v šprinte triumfoval Nór Emil Hegle Svendsen s nepatrným odstupom 0,1 sekundy pred Francúzom Martinom Fourcadem, tretí skončil Rus Anton Šipulin so stratou 3,6 sekundy.

Traja Slováci sa v porovnaní so šprintom zlepšili, 29. dobehol Matej Kazár (+2:29,4), 37. Pavol Hurajt (+3:43,4) a 55. Miroslav Matiaško (+6:19,1).

Už v predstihu sa na šampionáte zrodil najväčší hrdina. Nór Svendsen vo svojch 27 rokoch sa ovenčil treťou zlatou a vo svojej kariére nazbieral na MS deväť titulov. Na Nové Město dvojnásobný olympijský víťaz nikdy nezabudne, dosiaľ na Vysočine najviac vyryžoval, a to ešte neuplynula ani polovica z programu.

Po zlate v sobotnom šprinte si vyslúžil Svendsen najlepšiu pozíciu na štarte, hneď v pätách ho ako tieň prenasledoval s osemsekundovým odstupom obhajca titulu Francúz Martin Fourcade a veľa nestrácal, len 11 sekúnd, Slovinec Jakov Fak. Šancu na medailový kov mal aj Nór Björndalen, ktorý si v šprinte zapísal na 4. mieste sezónne výsledkové maximum.

Slovenské nádeje vzbudzoval najviac v šprinte 30-ty Matej Kazár, Dosiaľ upútal na šampionáte výborným behom, no aj menej presnou streľbou, hlavne v polohe ležmo a v stíhačke si trúfal zabudnúť na doterajšie strelecké výkyvy. Ďalší dvaja Slováci si cestu vpred dosť zarúbali, Pavol Hurajt si zo šprintu preniesol do stíhačky stratu 2:14 min a 50. pozíciu na štarte, Miroslav Matiaško manko 2:36 a nádej, že sa odpúta z 59. štartovného chvosta.

Matej Kazár vlani na MS v Ruhpoldingu zvládol stíhačku na 24. priečke, keď sa oproti šprintu zlepšil o päť miest. V mraze -4 stupne a v povestnom točivom vetríku na strelnici úvodnú ležku zvládla najlepšia trojica Svendsen, M. Fourcade a Fak bezchybne, Björndalen však dvakrát krúžil na trestnom okruhu, rovnako ako Kazár s nepresnou prvou a štvrtou ranou. Vyznamenal sa s istotou mieriaci Hurajt, Matiaškove tri omyly na prvom, druhom a piatom terči ho už definitívne zakopali do úzadia.

Dvojica lídrov Svendsen a M. Fourcade sa po druhej streľbe ležmo rozdelila, Francúz minul tretí terč, a tak Nórovi začali dýchať na chrbát Fak a Rus Šipulin. Zo Slovákov sa na piatom terči pomýlil Kazár, na prvom Hurajt, Matiaško vyšiel síce s čistým štítom, to však popri veľkej strate už málo znamenalo.

Svendsenova kanonáda pokračovala aj v úvodnej stojke a Nór si vybudoval 12,9 sekundový náskok pred Fakom. Slováci opäť zastrieľali striedavo, Kazár s jednou chybou na treťom terči, Hurajt čisto, Matiaško nevybielil prvý a tretí terč.

Záverečná stojka vyplavila tradične najviac adrenalínu. Svendsen strieľal na zlato, netrafil len jeden terč, Fak rovnako a vyrysoval sa veľký súboj medzi Svendsenom a Rusom Malyškom s odstupom 1,9 sekundy. Tretí terč minul aj Kazár, štvrtý Hurajt i Matiaško.

Finiš zdvihol celú arénu Vysočina na nohy, so štyrmi aktérmi a úžasným nasadením Svendsena a M. Fourcada, ktorý si v páde s vypätím všetkých síl ľahol do cieľa. Rozhodovala fotokamera v prospech Svendsena o 0,1 sekundy.

Na slová chvály nezostalo v slovenskej výprave veľa miesta. Kazár i Hurajt síce bodovali do SP, bronzový olympionik Pavol Hurajt vôbec prvýkrát v sezóne, no skončili nevýrazne, najmä od Kazára sa čakalo oveľa viac. "Chcel som viac, to uznávam, úplne zle som nedopadol, byť v tridsiatke nie je márne, len som plánoval zastrieľať presnejšie. Stojka by aj vyhovovala, aj keď sa ju patrilo aspoň raz úplne vynulovať, a to by znamenalo rázny posun vpred, okolo 15. miesta určite. Začiatok ma nemilo prekvapil, vietor sa na strelnici menil, horší úvod ma nezlomil a zabojoval som. V behu som sa opäť presvedčil, že som na tom dobre."

Pavol Hurajt bol síce v cieli vysmiaty, no aj s malou vráskou na tvári. "Bolo to náročné, hlavne na strelnici, raz fúkalo sprava, inokedy zľava, snažil som sa to vykompenzovať, z dvadsiatich rán som netrafil len dve, čo je dobrý výsledok. Bežecky to bolo také klasicky pomalšie, dnes som však ťažko mohol vyžmýkať zo seba viac, tešia ma hlavne body do hodnotenia Svetového pohára."

Miroslav Matiaško zažil hrozný začiatok, hneď po úvodnej streľbe mu zdvihli varovný prst tri terčíky. "V kútiku duše som myslel na štyridsiatku, a teda na body do pohára, no streľba ma nepodržala. Tri trestné okruhy ma úplne zabrzdili bola to katastrofa. Potom som sa sústredil len sám na seba, konkurencia ma nezaujímala, opäť som sa trochu viac rozbehal a len dúfam, že vo vytrvalostných pretekoch ukážem viac ako doteraz."

muži - stíhacie preteky na 12,5 km: 1. Emil Hegle Svendsen (Nór.) 32:35,5 (1 tr. okr.), 2. Martin Fourcade (Fr.) +0,1 (2), 3. Anton Šipulin 3,6 (1), 4. Dmitrij Malyško (obaja Rus.) 5,4 (0), 5. Dominik Landertinger (Rak.) 20,4 (0), 6. Jakov Fak (Slovin.) 29,7 (1), 7. Fredrik Lindström (Švéd.) 43,4 (1), 8. Alexis Boueuf (Fr.)46,6 (2), 9. Björn Ferry (Švéd.) 48,1 (0), 10. Ole Einar Björndalen (Nór.) 51,5 (4), ...29. Matej Kazár 2:29,4 (5), 37. Pavol Hurajt 3:43,4 (2), 55. Miroslav Matiaško (všetci SR) 6:19,1 (6)
 

Vyberte región